Glasbena šola Ljubljana Moste - Polje
Tekmovanja

Tekmovanja mladih slovenskih glasbenikov.
 
 Cilji tekmovanja so:
  • odkrivanje in spodbujanje zelo nadarjenih učencev,
  • usmerjanje nadarjenih učencev v nadaljnje glasbeno izobraževanje,
  • omogočanje najboljšim, da se udeležijo državnih oziroma mednarodnih tekmovanj in koncertov,
  • širjenje in poglabljanje znanja,
  • popularizacija znanja,
  • motivacija za nadaljnje poglabljanje znanja,
  • izmenjava pedagoških izkušenj pri delu z nadarjenimi učenci,
  • izmenjava članov žirij s tujino.

Tekmovalne discipline so: klavir, orgle, harmonika, diatonična harmonika, violina, viola, violončelo, kontrabas, harfa, kitara, citre, tamburice, flavta, oboa, klarinet, saksofon, fagot, kljunasta flavta, rog, trobenta, pozavna, tuba, druga konična trobila, tolkala, petje, solfeggio, jazz solo, kitarski duo, klavirski duo, komorne skupine z godali in klavirjem, komorne skupine s pihali, komorne skupine s trobili, balet in sodobni ples.
V tekmovalnih disciplinah petje se zaradi različnega tekmovalnega programa vse kategorije delijo tudi po spolu — ženski/moški.
Tekmovanje v posamezni disciplini poteka vsaka tri leta.
Kategorije in starost tekmovalcev, raven tekmovanja in razpored disciplin so določeni v razpisu.
Tekmovanja potekajo na regijski in državni ravni.
 
Tekmovanja organizira Zveza slovenskih glasbenih šol v sodelovanju z glasbenimi šolami.
Tekmovanja se lahko udeležijo mladi glasbeniki, ki se izobražujejo v javnih in zasebnih glasbenih šolah, na konservatorijih za glasbo in balet oziroma umetniških gimnazijah ter na akademiji za glasbo, učenci slovenskih glasbenih šol v zamejstvu ter slovenski državljani, ki se šolajo v tujini ali si znanje pridobivajo kako drugače.
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport na podlagi razpisa za sofinanciranje šolskih tekmovanj zagotavlja del finančnih sredstev za izvedbo vsakoletnih tekmovanj mladih slovenskih glasbenikov.
Podrobnosti o tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov (razpis in propozicije, datum tekmovanj ...) so objavljene na www.temsig.si


V šestdesetih letih delovanja Glasbene šole  Ljubljana Moste - Polje si je na regionalnih, državnih in mednarodnih tekmovanjih prislužilo nagrade 385 naših učencev.
Na Srednji glasbeni in baletni šoli je nadaljevalo šolanje 179 učencev, na Akademiji za glasbo pa 83 učencev.


Odlične rezultate s tekmovanj v zadnjih letih si lahko podrobno ogledate na povezavi na vaši levi strani, razporejene po šolskih letih.