Domov Novice Udeležba Ažbeta Leskovica v mednarodnem orkestru v Parizu Udeležba Ažbeta Leskovic…

Udeležba Ažbeta Leskovica v mednarodnem orkestru v Parizu

03.03.2022
Projekt ODE
 
V prvi polovici leta 2022 Francija predseduje Svetu Evropske unije (EUTP). Francija je v Evropi znana država s kulturno tradicijo in kultura ima v njej pomembno vsakodnevno noto. Ob tej priložnosti je Philharmonie de Paris v okviru ambicioznega in zelo simbolnega projekta, od 19. do 26. februarja, združila v orkester 120 mladih glasbenikov iz 27 držav Unije. Vizija projekta temelji na enakem principu, kot so leta 1975 začeli vzpostavljati venezuelski nacionalni sistem mladinskih ter otroških orkestrov in zborov, imenovan "El Sistema". »El Sistem« uporablja glasbeno izobraževanje kot sredstvo za družbene spremembe. Neguje »obilje kulturno povezovalnega duha«, ki družbi prinaša upanje, veselje in pozitiven učinek, tako otrokom, kot njihovim družinam in skupnostim po vsej državi. Njegova temeljna načela vključujejo skupinski pristop k kolektivnemu izobraževanju, za katerega so značilni zaupanje, disciplina, empatija, predanost, struktura in podpora samospoštovanju.
 
Nekatere evropske države so podoben projekt v preteklih letih že uvedle (na nacionalni ali pa zgolj lokalni ravni), nekatere evropske države pa se z njim še nismo popolnoma »srečali«. V Sloveniji imamo glasbeno šolstvo dobro razvito in sočasno tudi stroški za sodelovanje v glasbenih šolah niso visoki, nimamo pa še popolnoma razvitega socialno organiziranega sistema izobraževanja mladih preko orkestra ali zbora.
 
Na podlagi povpraševanja preko nekaterih izpostav smo JSKD, kot organizacija ki pomaga pri socialni organiziranosti, predlagali 10 kandidatk in kandidatov in izmed njih so v Parizu za sodelovanje v tem orkestru izbrali 4 mlade glasbenice in glasbenike (2x čelo, 1x flavta in 1x pozavna). Vsako državo je zastopalo od 2 do 6 glasbenikov, starih med 12 in 17. leti (Avstrija, Belgija, Bolgarija, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Hrvaška, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Madžarska, Malta, Nemčija, Nizozemska, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska).
 
Sodelovanje v projektu je bila tudi priložnost za mlade, da odkrijejo Pariz in ustvarijo povezave s svojimi evropskimi tovariši. Teden se je zaključil v soboto, 26. februarja 2022 s koncertom v Grande Salle Pierre Boulez, pod taktirko Aurélien Azan Zielinskega in Corinne Niemeyer, v prisotnosti predstavnikov držav članic Evropske unije, Evropske komisije in Evropskega parlamenta, pa tudi drugih mladih glasbenikov iz Île-de-France.

V mednarodnem projektu je sodeloval tudi Ažbe Leskovic, učenec pozavne iz naše glasbene šole.

 
Za vse, ki bi si posnetek želeli ogledati, pa prilagam spodnjo povezavo do facebook strani programa ARTE, ki je koncert tudi posnel in prenašal v živo:
https://fb.watch/bssvTBz7e4/
https://live.philharmoniedeparis.fr/concert/1136183.html?_ga=2.167390462.1721654037.1646131614-1248470002.1646131614